כאבים בברך לאחר מאמץ: למה זה קורה?

כל מי שעוסק בפעילות גופנית ברמה כזו או אחרת מכיר זאת: אנחנו עושים פעילות גופנית אך בשלב מסוים, לרוב אחרי האימון, כואבת לנו הברך. זה קורה לספורטאים מקצועיים וגם לאנשים שפשוט עושים שלוש פעמים בשבוע ספורט שהם אוהבים. זה נשמע לכם מוכר ואתם תוהים למה זה קורה? פרופ' מיכאל דרקסלר מסביר לנו את הסיבות לכך. הברך, שהיא אחד מהמפרקים המורכבים ביותר שיש לנו בגוף, נושאת משקל רב ופועלת בתנועות חוזרות ונשנות במהלך פעילות פיזית. זה נכון בין אם מדובר על ריצה, ספינינג או על כל פעילות גופנית אחרת. זה מה שהופך אותה להיות רגישה לעומסים מוגברים, לשחיקה וגם לפציעות מסוגים שונים. 

פרופ' מיכאל דרקסלר מספר לנו על הסיבות לכאב 

מפרופ' מיכאל דרקסלר אנחנו לומדים מהן הסיבות שמובילות לאותם כאבים שחוזרים על עצמם אצל רבים מאיתנו:

  1. עומס יתר על המפרק – כשאדם מגביר באופן פתאומי את עוצמת האימונים או את משך האימונים, רקמות המפרק, כולל הסחוס, הרצועות והגידים, חוות קושי להסתגל לעומס הרב. המצב הזה עלול להוביל בסופו של דבר להיווצרות של דלקת בגידים או ברקמות. פרופ' מיכאל דרקסלר שהוא מומחה בעל שם בתחום האורתופדיה, מציע בהקשר הזה להתאים את תוכנית האימונים ולהבטיח שהיא תהיה הדרגתית.  
  2. מבנה אנטומי שאינו סימטרי – או לקויות בתפקוד השרירים שנמצאים מסביב למפרק לא אחת קורה שאנשים סובלים מחוסר איזון בשרירים. זה יכול להיות בצורה של חולשה בשרירי הירך או מתיחות יתר של השרירים האחוריים. כל התופעות האלה עלולות להוביל להפעלה של כוחות לא לגמרי אחידים על הברך, מה שמוביל בסופו של דבר לכאבים.  
  3. פציעות ישנות או טראומה בעבר – גם הן מהוות גורם לסיכון ולתחושה של כאבים אחרי אימונים או פעילות גופנית אינטנסיבית. 

כפי שניתן לראות, בהרבה מהמקרים מודעות לדברים בהחלט יכולה לעזור לנו. למשל, נוכל להכין תוכנית אימונים שתהיה הדרגתית יותר ותתאים יותר ליכולות הנוכחיות של השרירים שלנו. 

החשיבות של מנוחה ואבחון מעמיק 

על פי פרופ' מיכאל דרקסלר אנחנו רואים שבעיה נוספת אצל אנשים רבים היא שהם לא נותנים מנוחה לשרירים. הם נכנסים לתקופה שבה הם עושים פעילות גופנית מאוד אינטנסיבית, מה שמוביל בסופו של דבר לכאבים. בנוסף, כדאי לדעת שפעמים רבות, כאשר הכאב חזק וממושך יותר, כדאי לפנות לאבחון. מפרופ' מיכאל דרקסלר ניתן ללמוד שיש היום לא מעט טיפולים שיכולים לסייע. ישנם טיפולים מתקדמים, כמו למשל פיזיותרפיה, התאמת של מדרסים ולעיתים גם טיפולים כירורגיים. כל אלה יכולים לספק פתרון ממוקד ולשפר משמעותית את איכות החיים של מי שסובל מכאבים מסוג כזה. לכן, במידה וגם אתם סובלים מכאבים כאלה, כדאי יהיה לפנות אל אנשי המקצוע הכי טובים שיש בתחום הזה ולקבל את עזרתם. 

דילוג לתוכן